Συμπτώματα οζιδίων του θυρεοειδούς, θεραπεία, αιτίες και όλα τα άλλα που πρέπει να γνωρίζετε

Συμπτώματα οζιδίων του θυρεοειδούς, θεραπεία, αιτίες και όλα τα άλλα που πρέπει να γνωρίζετε

οζίδια του θυρεοειδούς είναι κομμάτια που μπορούν να εμφανιστούν στον θυρεοειδή αδένα στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Τα οζίδια του θυρεοειδούς μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, αλλά οι άνθρωποι μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται ένα χτύπημα στο λαιμό. Οι περισσότεροι είναι αβλαβείς, αλλά μερικοί μπορεί να είναι καρκινικοί και να απαιτούν θεραπεία.

Οζίδια του θυρεοειδούς αναπτύσσονται όταν τα κύτταρα του θυρεοειδούς συσσωρεύονται στον θυρεοειδή αδένα. Μερικοί άνθρωποι θα ανακαλύψουν μια κύστη αισθάνεται στο λαιμό τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν ένα οζίδιο θυρεοειδούς μέχρι να το αναγνωρίσει ένας γιατρός.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες με διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των οργάνων να λειτουργούν σωστά και να δημιουργήσουν ενέργεια για να διατηρήσουν το σώμα ζεστό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα οζίδιο του θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξει την κανονική παραγωγή θυρεοειδών ορμονών.

Ένα οζίδιο μπορεί να αναπτυχθεί για διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να είναι μια κύστη ή, λιγότερο συχνά, καρκινική.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις πιθανές αιτίες και τους τύπους των οζιδίων του θυρεοειδούς, των συμπτωμάτων, της διάγνωσης και της θεραπείας.

Μάθετε τα πάντα για τον θυρεοειδή αδένα εδώ.

Τι είναι τα οζίδια του θυρεοειδούς;

Οζίδια του θυρεοειδούς είναι κομμάτια που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τον θυρεοειδή αδένα. Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα οζίδια. Τα οζίδια του θυρεοειδούς είναι κοινά στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας περίπου το 50% των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών.

Ορισμένα οζίδια είναι εύκολο να αισθανθούν, αλλά ένα άτομο μπορεί να μην αισθάνεται εκείνους τους μικρότερους από 1 εκατοστό (cm) ή βρίσκεται βαθιά στον θυρεοειδή αδένα.

Οζίδια μπορεί να είναι κυστικά ή στερεά. Ένας τύπος στερεού οζιδίου είναι ένα κολλοειδές οζίδιο που αναπτύσσεται λόγω της συσσώρευσης των θυρεοειδών κυττάρων και δεν είναι επιβλαβής. Τα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς είναι ένας άλλος τύπος στερεού οζιδίου.

Άλλα οζίδια είναι λειτουργικά ή αυτόνομα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να παράγουν θυρεοειδείς ορμόνες, ενώ άλλες δεν είναι.

Εάν ένα οζίδιο επηρεάζει την παραγωγή θυρεοειδούς ορμόνης, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το τοξικό πολυκομικό βρώμικο, το οποίο συμβαίνει όταν τα οζίδια που αναπτύσσονται στον θυρεοειδή αδένα επηρεάζουν την θυρεοειδή ορμόνη.

Μάθετε εδώ για τους υποταχικούς οζίδια του θυρεοειδούς εδώ.

συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα οζίδιο θυρεοειδούς δεν έχει σημεία ή συμπτώματα. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ο πόνος στο λαιμό
 • Δυσκολία κατάποσης
 • ο λαιμός
 • ανεξήγητη αύξηση βάρους ή ξαφνική και ταχεία απώλεια βάρους
 • Ακρεμή ή αυξημένη παλμός
 • Άγχος ή νιώθοντας νευρικός
 • Η δυσανεξία στο κρύο
 • ξηρό δέρμα
 • Οίδημα στο πρόσωπο

Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εξαρτηθούν από το μέγεθος του οζιδίου. Ο θυρεοειδής αδένας κάθεται μπροστά από το λαιμό, δίπλα στο σφυρί και το σωλήνα τροφίμων. Εάν ένα οζίδιο πιέζει τον σωλήνα ή το σωλήνα τροφίμων, το άτομο μπορεί να έχει:

 • Προβλήματα με την κατάποση
 • Ένα αίσθημα που χτυπάει στο λαιμό
 • αναπνοή Δυσκολίες

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να έχει πόνο στη θέση των οζιδίων που ταξιδεύει στο αυτί ή το σαγόνι.

εικόνες

θεραπεία

θεραπεία για οζίδια θυρεοειδούς θα εξαρτηθεί από τον τύπο και την αιτία τους.

Εάν ένας γιατρός έχει δηλώσει ένα οζίδιο καλοήθη από τις δοκιμές, θα παρακολουθούν το άτομο στενά με φυσικές εξετάσεις και ένα υπερηχογράφημα κάθε 6-12 μήνες.

Εάν τα μεγάλα οζίδια προκαλούν δυσκολίες κατάποσης ή αναπνοής ή επηρεάζουν τις θυρεοειδείς ορμόνες, οι άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν το οζίδιο.

Εάν οι γιατροί υποψιάζονται ότι ένα οζίδιο του θυρεοειδούς είναι καρκινικό, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν χειρουργική και ραδιενεργή θεραπεία ιωδίου για να αφαιρέσουν τον θυρεοειδή αδένα και να καταστρέψουν τυχόν επιβλαβή κύτταρα.

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εδώ.

χειρουργική επέμβαση

Οι άνθρωποι ενδέχεται να απαιτούν χειρουργική επέμβαση εάν ένα οζίδιο είναι:

 • Πάρα πολύ μεγάλο
 • προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή ή την κατάποση
 • Καρκίνος
 • Δύσκολο να διακριθεί ως καλοήθης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρο τον θυρεοειδή αδένα . Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ρήτρα χωρίς θυρεοειδή διαδικασία, όπου ένας χειρουργός θα κάνει μια τομή από το εσωτερικό του κάτω χείλους για να λειτουργήσει στον θυρεοειδή. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να έχουν μια τομή λαιμού αντ ‘αυτού.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα εδώ.

Απλάαση ραδιοσυχνότητας

Ορισμένα άτομα με καλοήθη οζίδια του θυρεοειδούς μπορεί να υποβληθούν σε μια διαδικασία που ονομάζεται αφαίρεση ραδιοσυχνότητας. Αυτό περιλαμβάνει τους γιατρούς που χρησιμοποιούν έναν ανιχνευτή και μια σάρωση υπερήχων για να συρρικνωθούν το οζίδιο με ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν γρήγορα από αυτή τη διαδικασία και επιστρέφουν στο επίπεδο της συνήθους δραστηριότητάς τους την επόμενη μέρα.

προκαλεί

Η αιτία των οζιδίων του θυρεοειδούς είναι άγνωστη. Ωστόσο, μια σειρά πιθανών αιτιών περιλαμβάνει:

ανεπάρκεια ιωδίου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση θυρεοειδών (ATA), το ιώδιο αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διατροφής. Χωρίς αυτό, το σώμα δεν μπορεί να κάνει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη. Εάν ένα άτομο είναι ανεπαρκές από το ιώδιο, μπορεί να αναπτυχθεί ένας γκαζός ή να διευρυνθεί ο θυρεοειδής. Τα οζίδια μπορεί επίσης να σχηματίσουν. Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι πολύ ασυνήθιστη στις ΗΠΑ

Η ATA συνιστά στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ιωδιωμένο αλάτι για να αποτρέψουν την ανεπάρκεια ιωδίου. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουν ένα συμπλήρωμα ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τοξικά οζίδια του θυρεοειδούς, τα οποία είναι οζίδια που οδηγούν σε περίσσεια των θυρεοειδών ορμονών, με αποτέλεσμα τον υπερθυρεοειδισμό. Τα τοξικά οζίδια του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

 • Ακούσια απώλεια βάρους
 • Tremor
 • Heat
 • Αυξημένη εφίδρωση
 • Κόπωση

Μάθετε για τα σημεία και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ιωδίου εδώ.

Θυρεοειδίτιδα του Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αυξάνει τον κίνδυνο των οζιδίων του θυρεοειδούς.

Πιθανοί παράγοντες κινδύνου για την θυρεοειδίτιδα του Hashimoto περιλαμβάνουν: Η κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους νεότερους ανθρώπους που έχουν μια υπάρχουσα αυτοάνοση κατάσταση, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο διαβήτης τύπου 1

Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto εδώ.

Καρκίνος

Το ATA σημειώνει ότι πάνω από το 90% των οζιδίων είναι καλοήθεις, αλλά μερικοί μπορεί να είναι καρκινικοί.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς, ο καθένας με διαφορετικές επιλογές θεραπείας και προοπτικές. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

 • Όντας θηλυκά
 • είναι μεταξύ 25 και 65 ετών
 • Ασιατική
 • Έκθεση σε οποιοδήποτε τύπο ακτινοβολίας στο κεφάλι ή το λαιμό κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, γκάρι ή άλλη ασθένεια του θυρεοειδούς
 • Ορισμένες γενετικές καταστάσεις, όπως ο οικογενειακός μυελικός καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να μην προκαλέσει σημεία ή συμπτώματα να ξεκινήσει, αλλά εάν ένας όγκος μεγαλώσει, θα μπορούσε να προκαλέσει:

 • Δυσκολία αναπνοής
 • Δυσκολία ή πόνος κατά την κατάποση
 • Χαρακτηριστική φωνή

Οι άνθρωποι που βιώνουν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ελέγχουν με έναν γιατρό για να βρουν την υποκείμενη αιτία.

Μάθετε για τα πρώτα σημάδια του μυελικού καρκίνου του θυρεοειδούς εδώ.

Πότε σε βιοψία

Οι γιατροί δεν μπορούν συνήθως να λένε εάν ένα οζίδιο του θυρεοειδούς είναι καρκινικό μόνο μέσα από μια φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος. Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί συχνά να αποφασίσει να πραγματοποιήσει βιοψία οζιδίων χρησιμοποιώντας μια διαδικασία βιοψίας λεπτής βελόνας.

Μια λεπτή βιοψία βελόνας θα λαμβάνει χώρα συνήθως στο γραφείο ενός γιατρού. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας λεπτής βελόνας, ένας γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια μικροσκοπική βελόνα για να εξαγάγει αρκετά δείγματα κυττάρων μέσα από το οζίδιο του θυρεοειδούς. Στη συνέχεια, ένα εργαστήριο θα εξετάσει τα κύτταρα υπό μικροσκόπιο για να διαπιστώσει εάν το οζίδιο είναι καλοήθεις.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς και τα συμπτώματά τους.

Είναι καρκινικά;

Τα περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς δεν είναι καρκινικά. Στο 80% των βιοψιών οζιδίων του θυρεοειδούς, το αποτέλεσμα είναι καλοήθη. Αυτό σημαίνει ότι το οζίδιο είναι μη καρκινικό και ένας γιατρός δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσει το οζίδιο, εκτός εάν προκαλεί συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή κατάποση.

Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε δυνατό να ανιχνεύσετε τον καρκίνο σε ένα οζίδιο του θυρεοειδούς μέσω της βιοψίας. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν την αφαίρεση του οζιδίου όταν υπάρχει αμφιβολία.

Πηγαίνουν μόνοι τους;

Σύμφωνα με μια μελέτη ATA, τα οζίδια του θυρεοειδούς που συμβαίνουν λόγω ανεπάρκειας ιωδίου μπορεί να επιλυθούν μόνοι τους με την πάροδο του χρόνου εάν οι άνθρωποι αυξήσουν την πρόσληψη ιωδίου τους. Σε 618 συμμετέχοντες με οζίδια θυρεοειδούς, περίπου το ένα τρίτο των μεμονωμένων οζιδίων δεν ήταν πλέον παρόντες στην 11ετή παρακολούθηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της πρόσληψης ιωδίου μέσω ιωδιούχου αλατιού μπορεί να είναι ο λόγος για την εξαφάνιση των οζιδίων.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα καλοήθη οζίδια του θυρεοειδούς μπορεί να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου και οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για να τα αφαιρέσουν.

Μάθετε 13 τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο εδώ.

Διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ενός οζιδίου θυρεοειδούς. Ένας γιατρός μπορεί να βρει ένα οζίδιο του θυρεοειδούς μέσω μιας συνηθισμένης φυσικής εξέτασης ή μιας δοκιμής απεικόνισης του λαιμού για να ελέγξει για άλλη κατάσταση. Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν δοκιμές σε άτομα με συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου.

Οι δοκιμές για τη διερεύνηση ασυνήθιστης δραστικότητας του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

 • Υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οζίδιο, πόσο μεγάλο είναι και αν περιέχει υγρό
 • Μια εξέταση αίματος για την αξιολόγηση των επιπέδων ορμονών του θυρεοειδούς
 • μια βιοψία για την απομάκρυνση και τη δοκιμή ενός μικρού κομματιού ιστού
 • Μια πυρηνική θυρεοειδική σάρωση, η οποία χρησιμοποιεί ραδιενεργό φάρμακο για να παρέχει απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα

Μια λεπτή βιοψία ή η αναρρόφηση μπορεί να δείξει εάν ένα οζίδιο είναι καρκινικό ή όχι. Ο γιατρός θα εισάγει μια λεπτή βελόνα στον θυρεοειδή αδένα και θα αναρροφήσει μερικά κύτταρα για δοκιμές.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το οζίδιο και να εξετάσει τον ιστό πιο στενά.

Μια πυρηνική σάρωση θυρεοειδούς μπορεί να δείξει εάν ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί σωστά. Για αυτή τη δοκιμή, το άτομο παίρνει ραδιενεργό ιώδιο από το στόμα ή ενδοφλέβια. Στη συνέχεια, έχουν μια σάρωση για να δουν πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας και αν υπάρχουν οζίδια.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εξετάσεις αίματος και πόσο καιρό τα αποτελέσματα λαμβάνουν εδώ.

Outlook

Πάνω από το 90% των οζιδίων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις. Ακόμη και αν υπάρχει καρκίνος του θυρεοειδούς, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι θεραπευτικές και σπάνια γίνονται απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, ορισμένες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να είναι πιο επιθετικές από άλλες.

Σύμφωνα με το NCI, το 5ετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης για άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς μεταξύ 2011-2017 ήταν 98,3%.

Εάν ένα οζίδιο δεν είναι καρκινικό, μπορεί ακόμα να χρειαστεί θεραπεία, παρακολούθηση ή και τα δύο. Εάν οι άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τον θυρεοειδή αδένα, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν φάρμακα για να προμηθεύσουν το σώμα με αρκετές θυρεοειδείς ορμόνες.

Μάθετε για τα συμπληρώματα θυρεοειδούς εδώ.

Περίληψη

Ένα οζίδιο θυρεοειδούς είναι ένα ανώμαλο κομμάτι στον θυρεοειδή αδένα λόγω της συσσώρευσης των θυρεοειδών κυττάρων.

Τα περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς δεν θα προκαλέσουν συμπτώματα και οι άνθρωποι μπορεί να ανακαλύψουν ένα οζίδιο μέσω ενός συνήθους ελέγχου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ένα κομμάτι προς το μπροστινό μέρος του λαιμού και να έχουν άλλα συμπτώματα, όπως οι αλλαγές κόπωσης ή διάθεσης.

Τα περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς είναι αβλαβείς και μη καρκινικοί. Οι άνθρωποι θα χρειαστούν θεραπεία για ένα οζίδιο εάν προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, κατάποση ή προκαλώντας υπερβολικές ορμόνες του θυρεοειδούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα οζίδιο θυρεοειδούς μπορεί να είναι καρκινικό και οι άνθρωποι θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τυχόν επιβλαβή κύτταρα του θυρεοειδούς.

Ένα άτομο πρέπει πάντα να έρχεται σε επαφή με το γιατρό του εάν πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ένα οζίδιο θυρεοειδούς.

 • Τα ιατρικά νέα του αυτιού, της μύτης και του λαιμού
 • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.